Aktualności

Już jest pierwsza książka Maliki - Przyprawy

Przed tą charyzmatyczną szefową kuchni kolejna trasa – z promocją jej pierwszej książki Przyprawy.
fot. materiały prasowe Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach! Sekret smaku tkwi w umiejęt­ności łączenia. Gałka muszka­tołowa i grzyby, jałowiec i pieprz ...więcej

Idea cyklu "Dinner with a view. Stolik z widokiem."

Malika gotuje na ogniu
fot. materiały prasowe Cykl spotkań „Dinner with a view” to kuli­narne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inic­ja­torką pro­jektu jest Malika, która wraz ze swoimi gośćmi, wybitnymi szefami ...więcej

Śniadanie Mistrzów

fot. materiały prasowe
Relacja — 19 marca 2016 r. na Hali Łukowej zor­ga­ni­zowano pokaz gotowania z degus­tacjami (Śni­adanie mis­trzów ...
więcej

Parabere Forum -spotkanie wyjątkowych kobiet

fot. materiały prasowe Parabere Forum’ 2016 w Bari spotkanie kobiet gas­tronomi już za nami. To jedno z najbardziej inspiru­jących wydarzeń branżowych.więcej

Królowa szykuje się do stołu

O gotowaniu ośmiornicy krąży wiele mitów - z winem? z korkiem? z cytryną?
fot. materiały prasowe

Na Topie w Nowym Menu u Maliki

Gotujmy ją długo np. z cytryną, fen­fułem, liściem lau­rowym, selerem naciowym. Trzy­mając ją za głowę zróbmy królewską kąpiel w ...
więcej

Ulala Chef

fot. materiały prasowe To był świetny wieczór pełen zaskaku­jących afrykańskich smaków od Sze­fowej Kuchni Maliki zestaw­ionych z jesienną klasyką z wysokiego C od szefa Kuchni Pawła ...więcej

MALIKA, czyli czego zazdroszczę mieszkańcom Trójmiasta?

fot. materiały prasowe Ostatni tydzień był szalony… Ciągłe zmiany miejsc, niespodziewane przygody i zwroty akcji, wpadanie na kilka­naście godzin do domu, by przepakować walizki i jechać dalej. ...więcej

Grand AWARD

Trzy Widelce Poland Best Restaurant dla restauracji Malika w rękach jej właścicielki.
fot. materiały prasowe więcej

Śniadanie pod klifem

fot. materiały prasowe Zdarzyło się. Raz jeden. I zrobiło duże wrażenie. Śni­adanie na plaży pod klifem, które zain­au­gurowało 2-​dniową wycieczkę szlakiem kuli­narnym ...więcej

Chefs Only 2015

fot. materiały prasowe 26 października 2015, na Ptasiej Wyspie w Hotelu Mikołajki***** odbyło się jedyne w swoim rodzaju wydarzenie branżowe Chefs ...więcej

Kuchenne rewolucje

fot. materiały prasowe Trzy kobiety, które gotują. Gotują z pasją, z miłością. Chociaż wszystkie zgodnie mówią, że od gotowania wolą karmić innych. Oprócz miłości do gotowania, łączą ich ...więcej

Wegeteriańskie warsztaty

fot. materiały prasowe Arabskie smaki w bezmięsnej inter­pre­tacji final­istki Top Chefa.więcej

 

 

Już jest pierwsza książka Maliki - Przyprawy

Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach!

Sekret smaku tkwi w umiejęt­ności łączenia. Gałka muszka­tołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czeko­ladowy z solą? Rozum mówi „nie”, zmysły krzyczą „tak, tak, tak!”. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze.

Poznaj przyprawy:
• roz­grze­wające (ziele ang­ielskie, imbir, gor­czyca, goździki)
• korzenne (tymianek, kurkuma, kmin)
• orze­chowe (czar­nuszka, kozieradka, roz­maryn)
• orzeźwiające (kar­damon, jałowiec, mięta)
• słone (sos sojowy, umami)
• słodkie (szafran, lukrecja, wanilia)

Ponad 60 nieoczy­wistych, ekscy­tu­jących przepisów
Czasem egzo­ty­cznie, czasem bardziej swojsko, zawsze przepysznie.

Afrykańskie dzieciństwo i słowiańska krew – o tajemnej sile przypraw Malika wie wszystko!
Maciej Nowak

Ta książka pachnie przyprawami i kusi potrawami. Warto udać się z Maliką w podróż pełną smaków po najpyszniejszych rejonach świata. Ja się wybieram!
Grzegorz Łapanowski

Książka dostępna jest m.in. w sieci Empik.

Ewa Malika Szyc Juch­nowicz, Przyprawy
Wydawnictwo Pascal
Cena 49, 90 zł

Więcej infor­macji:
Agnieszka Filas
T: +48 602 662 672
agnieszka.​filas@​pascal.​pl

czytaj
fot. materiały prasowe
fot. materiały prasowe

Idea cyklu "Dinner with a view. Stolik z widokiem."

Cykl spotkań „Dinner with a view” to kuli­narne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inic­ja­torką pro­jektu jest Malika, która wraz ze swoimi gośćmi, wybitnymi szefami kuchni, przyrządza dania na ogniu w restau­racjach plen­erowych, umiejs­cowionych nad rzeką, morzem i w górach. Warto też pod­kreślić zaan­gażowanie w ten projekt kobiet – sze­fowych kuchni Ana Ros, Viviana Varese i Fia Gul­liksen, które Malika poznała na Parabere Forum.

Istotnym ele­mentem wiec­zorów „Dinner with a view” jest nie tylko sam posiłek, ale przede wszystkim doświad­czenie kuli­narne spotę­gowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum drzew oraz nieprze­ciętne widoki. Za każdym razem to przyroda i pogoda były reży­serami wydarzenia.

Cykl odbywał się kolejno: nad Rzeką, nad Morzem i w Górach, dzięki współpracy z Hotelami: Narvil w Serocku, Dom Zdrojowy w Jas­tarnii i Dr.Ireny Eris w Krynicy Zdrój, które miały duży wkład w orga­ni­zację poszczególnych kolacji, zapewniły miejsce i bazę noclegową dla gości spotkania.

Więcej infor­macji na temat wydanych kolacji można znaleźć www​.din​ner​with​aview​.com​.pl.

Malika pod­kreśla, że „dzięki gotowaniu bezpośrednio na ogniu udaje się w daniach uwydatnić to co najważniejsze, czyli inten­sywny i nat­u­ralny smak. Nie mieliśmy możli­wości udzi­w­niania technik gotowania po to, aby uzyskać różne kon­sys­tencje lub wygląd pro­duktów. W tym doświad­czeniu kuli­narnym liczy się nat­u­ralna tek­stura dania, nat­u­ralny sposób podania, ale co najważniejsze nat­u­ralny smak pro­duktów, o którym często zapom­inamy na skutek zbyt inten­sy­wnego przetwarzania.“

czytaj

Istotnym ele­mentem wieczoru były nie tylko same dania i ich aranżacja na talerzach, ale przede wszystkim doświad­czenie wzmoc­nione przez bliskość przyrody, dotyk piasku, zapach ogniska i szum płynącej nieopodal rzeki. „Naszym zamysłem przy kole­jnych kolacjach jest stworzenie inter­ak­tywnej, mul­ti­sen­so­rycznej scenografii, która będzie się zmieniać i naw­iązywać do kole­jnych plenerów” — pod­kreśla dyrektor artystyczny Oliwia Gede z KUKBUK, mag­azynu który był part­nerem Design wydarzenia.

To przyroda była głównym reży­serem tych niezwykłych wydarzeń. Gość jednej z kolacji Maciej Nowak, krytyk kuli­narny i prezes Sto­warzyszenia Cook in Poland, porównał je do spek­taklu teatralnego. Przy stole zasi­adało zawsze około pięćdziesięciu do sześ­ciesięciu wyjątkowych gości, wśród nich pasjonaci jedzenia i dziennikarze.

O wyjątkową obsługę uczest­ników spotkania dbał manager Paweł Gruba z zespołem, znany m.in. z telewiz­yjnego show Hell’s Kitchen.

Koor­dy­na­torem i rzecznikiem cyklu „Dinner with a view” jest Agnieszka Małkiewicz, Food and Horeca Com­mu­ni­ca­tions. Kontakt: tel. 695 672 986, kontakt@​agnieszkamalkiewicz.​pl.

Kontakt w prawie orga­ni­zacji spotkań dla firm, Ewa Malika Szyc Juch­nowicz: malika@​malika.​pl.

fot. materiały prasowe fot. materiały prasowe
Fot. KUKBUK/Rafał Meszka Fot. KUKBUK/Rafał Meszka
fot. materiały prasowe fot. materiały prasowe