Idea cyklu "Dinner with a view. Stolik z widokiem."

Malika gotuje na ogniu

fot. materiały prasowe

Cykl spotkań ,,Dinner with a view” to kulinarne podróże po najpiękniejszych miejscach Polski. Inicjatorką projektu jest Malika, która wraz ze swoimi gośćmi, wybitnymi szefami kuchni, przyrządza dania na ogniu w restauracjach plenerowych, umiejscowionych nad rzeką, morzem i w górach. Warto też podkreślić zaangażowanie w ten projekt kobiet – szefowych kuchni Ana Ros, Viviana Varese i Fia Gulliksen, które Malika poznała na Parabere Forum.

Istotnym elementem wieczorów „Dinner with a view” jest nie tylko sam posiłek, ale przede wszystkim doświadczenie kulinarne spotęgowane przez bliskość przyrody, zapach ogniska i szum drzew oraz nieprzeciętne widoki. Za każdym razem to przyroda i pogoda były reżyserami wydarzenia.

Cykl odbywał się kolejno: nad Rzeką, nad Morzem i w Górach, dzięki współpracy z Hotelami: Narvil w Serocku, Dom Zdrojowy w Jastarnii i Dr.Ireny Eris w Krynicy Zdrój, które miały duży wkład w organizację poszczególnych kolacji, zapewniły miejsce i bazę noclegową dla gości spotkania.

Więcej informacji na temat wydanych kolacji można znaleźć www.dinnerwithaview.com.pl.

Malika podkreśla, że „dzięki gotowaniu bezpośrednio na ogniu udaje się w daniach uwydatnić to co najważniejsze, czyli intensywny i naturalny smak. Nie mieliśmy możliwości udziwniania technik gotowania po to, aby uzyskać różne konsystencje lub wygląd produktów. W tym doświadczeniu kulinarnym liczy się naturalna tekstura dania, naturalny sposób podania, ale co najważniejsze naturalny smak produktów, o którym często zapominamy na skutek zbyt intensywnego przetwarzania.“

 

Istotnym elementem wieczoru były nie tylko same dania i ich aranżacja na talerzach, ale przede wszystkim doświadczenie wzmocnione przez bliskość przyrody, dotyk piasku, zapach ogniska i szum płynącej nieopodal rzeki. „Naszym zamysłem przy kolejnych kolacjach jest stworzenie interaktywnej, multisensorycznej scenografii, która będzie się zmieniać i nawiązywać do kolejnych plenerów" - podkreśla dyrektor artystyczny Oliwia Gede z KUKBUK, magazynu który był partnerem Design wydarzenia.

To przyroda była głównym reżyserem tych niezwykłych wydarzeń. Gość jednej z kolacji Maciej Nowak, krytyk kulinarny i prezes Stowarzyszenia Cook in Poland, porównał je do spektaklu teatralnego. Przy stole zasiadało zawsze około pięćdziesięciu do sześciesięciu wyjątkowych gości, wśród nich pasjonaci jedzenia i dziennikarze.

O wyjątkową obsługę uczestników spotkania dbał manager Paweł Gruba z zespołem, znany m.in. z telewizyjnego show Hell’s Kitchen.

Koordynatorem i rzecznikiem cyklu „Dinner with a view” jest Agnieszka Małkiewicz, Food and Horeca Communications. Kontakt: tel. 695 672 986, kontakt@agnieszkamalkiewicz.pl.

Kontakt w prawie organizacji spotkań dla firm, Ewa Malika Szyc Juchnowicz: malika@malika.pl.