Już jest pierwsza książka Maliki - Przyprawy

Przed tą charyzmatyczną szefową kuchni kolejna trasa – z promocją jej pierwszej książki Przyprawy.

Fot. Pascal

Kuchnia Maliki wywróci do góry nogami wszystko, co wiesz o przyprawach!

Sekret smaku tkwi w umiejętności łączenia. Gałka muszkatołowa i grzyby, jałowiec i pieprz cayenne, lukrecja i kurkuma, oregano i sos rybny? Okoń morski z wanilią, mus czekoladowy z solą? Rozum mówi „nie”, zmysły krzyczą „tak, tak, tak!”. Przyprawy mają moc wyzwalania emocji. Dodają daniu charakteru, sprawiają, że smak pamiętamy na długo, a zapach pozostaje z nami na zawsze.

Poznaj przyprawy:
• rozgrzewające (ziele angielskie, imbir, gorczyca, goździki)
• korzenne (tymianek, kurkuma, kmin)
• orzechowe (czarnuszka, kozieradka, rozmaryn)
• orzeźwiające (kardamon, jałowiec, mięta)
• słone (sos sojowy, umami)
• słodkie (szafran, lukrecja, wanilia)

Ponad 60 nieoczywistych, ekscytujących przepisów
Czasem egzotycznie, czasem bardziej swojsko, zawsze przepysznie.

 

Afrykańskie dzieciństwo i słowiańska krew – o tajemnej sile przypraw Malika wie wszystko!
Maciej Nowak

Ta książka pachnie przyprawami i kusi potrawami. Warto udać się z Maliką w podróż pełną smaków po najpyszniejszych rejonach świata. Ja się wybieram!
Grzegorz Łapanowski

Książka dostępna jest m.in. w sieci Empik.

Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Przyprawy
Wydawnictwo Pascal
Cena 49, 90 zł

Więcej informacji:
Agnieszka Filas
T: +48 602 662 672
agnieszka.filas@pascal.pl