Kuchnie Podróży

Kuchnia grecka / lipiec-sierpień

Kuchnia meksykańska / maj-czerwiec

Kuchnia indochińska / marzec-kwiecień

Kuchnia brazylijska / styczeń-luty

Kuchnia staropolska / grudzień

Kuchnia izraelska / listopad

Kuchnia indyjska / październik

Kuchnia francuska / wrzesień

Kuchnia argentyńska / sierpień

Kuchnia hiszpańska / lipiec

Kuchnia włoska / czerwiec

Grecja

Kalimera! Wybór naszej kuchni podróży na lato nie był łatwy. Postanowiliśmy pojechać do Grecji, bo to podobno jedno z ulubionych miejsc wakacyjnych Polaków. Z jakim wyobrażeniem kuchni się zmierzyliśmy?
 

Faszerowane liście winogron, oliwki kalamata, dziko rosnący koper włoski, rozmaryn i inne zioła, jagnięcina, ryby i owoce morza, no i oczywiście musaka. Czy wiecie, że musaka nie jest wcale grecka? Jest arabska, a wersja z beszamelem to udana próba zeuropeizowania dania i odcięcia się od tureckich naleciałości z początku XX wieku. Postanowiliśmy zwegetarianizować to danie używając naszego chleba na zakwasie i wyszło wspaniale! Zapraszamy zatem na nasze wersje greckich smaków, wcale nie tak odległych od Malikowych jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

Przystawki

44,- Sałaty z grillowanym serem halloumi, grillowane warzywa, mięta i owoce sezonowe, melasa z granata, orzeszki pini, chrupiąca pita

39,- Marynowana słodko-kwaśna makrela, mini-gołąbki z liści winogron, mus taramasalata

54,- Krewetkiczerwone (5szt) z patelni w oliwie z czosnkiem i pietruszką, podanena toście z jabłuszkiem kaparowym i domowym majonezem z harissą i cytryną

Dania główne

–,- Ryba na dziś

54- Pierś z kurczaka zagrodowego marynowana w Ouzo, sos figowy, pierożki z ciasta filo faszerowane pieczonym ziemniakiem i kalafiorem z koprem włoskim

64,- Poddymiana pierś z kaczki z winogronowym sosem demi glacé podana z tostowaną figową brioche

87,- Jagnięcina w sosie na czerwonym winie, maślana zapiekanka z ziemniaków, sałatka z oliwkami kalamata

67,- Bavette wołowa w korzennym sosie stifado, karmelizowana szalotka, gnieciony ziemniak ras el hanout

44,- Greckie ratatuj z pieczonymi pomidorami i bulgurem

53,- Wegetariańska musaka czyli zapiekanka z grillowanym bakłażanem i ragu pomidorowym z grecką fetą

Deser

29,- Kadaif przekładany ricottą z pistacjami, migdałami i miodem, mrożona kruszonka cytrynowa

Meksyk

Czyli kuchnia podróży – na przedsmak lata wybraliśmy Meksyk. Wyobraziliśmy sobie odkrywców, którzy u schyłku XV w. odkryli bogate ziemie Majów i Azteków. Hiszpańscy konkwistadorzy nie obeszli się łaskawie z ludem tych ziem. Zachłysnęli się nie tylko złotem ale również bogactwem kuchni odkrytego regionu. Wyobraźmy sobie hiszpańskich konkwistadorów, którzy wkrótce po przepędzeniu Maurów ze swych ziem odnaleźli Nowy Świat i pili kakao, którego majańska nazwa brzmiała chakau haa. Pili je z pozłacanych rzeźbionych naczyń podawanych na skórze jaguara, jedli obfite posiłki, wśród których z pewnością była kukurydza, fasola, pomidory i bataty. Wszystkie te produkty zawitały na stałę w kuchni Europy i Afryki północnej.

Nasza przygoda z kuchnią Meksyku różni się od oryginalnych dań, które odnajdziecie w wielu Meksykańskich restauracjach Trójmiasta. Jak zwykle jest to nasza interpretacja i zabawa przedstawiająca dania takie jak kakaowe Pollo en mole, cochinita czy chili con carne.

Przystawki

43,- Sałaty z ceviche z tuńczyka, pomarańcze, rzodkiewka, awokado

29,- Quezo de Oaxaca” rodzaj mozzarelli z salsą z papryki i chorizo z nerkowcem 49,- Pijanekrewetkizsosemzagawyitequili,podanenasałatcezmango

Dania główne

–,- Ryba na dziś

49,- Pierś z kurczaka zagrodowego w sosie mole na bazie czekolady, otwarte kibbe z polenty, mini kukurydza marynowana w ziołach, amarantus

62,- Poddymiana pierś z kaczki, brzoskwiniowy sos z demi glacé, purée z pieczonego topinamburu

57,- Cochinita czyli rwana wieprzowina w sosie pomarańczowym w tacosie, ogórek i cebula marynowane w grejpfrucie, guacamole

64,- Bavette wołowa w chili con carne

43,- Chilli sin carne z ciecierzycą

49,- Casserole Chimichanga” czyli rodzaj lasagne z pieczarkami, fasolą, kaktusem nopal, chipotle i papryką, przekładana tortillą kukurydzianą

Deser

26,- Krem czekoladowo-kawowy z chrupiąca tortillą cynamonową à la churros i truskawkami

Indochiny

Czyli kuchnia podróży — tym razem podróż do obszaru Azji południowo-wschodniej. Kuchnia Maliki kojarzy się wszystkim z krajami Maghrebu i kuchnią Bliskowschodnią. Tym razem zamarzył nam się Daleki Wschód. Historia tych rejonów jest interesująca, zawiła i bardzo bogata. Jak zwykle wpłyneło to na kuchnie regionu dzisiejszego Laosu, Kambodży Wietnamu i dalszych rubieży takich jak Tajlandia i Malezja.

Sama nazwa Indochiny została nadana przez Europejczyków, którzy odkryli wpływy kultury Indii i Chin na tych terenach i okupowali je przez przeszło sto lat. Dziś pozostała już tylko nazwa geograficzna półwyspu.
Zapraszamy do odkrycia naszej interpretacji tej kuchni, kuchni wyzwolonych spod panowania najeźdźców w połowie XX wieku.

Przystawki

28,- Sajgonki warzywne z sosem daktylowo-tamaryndowym

42,- Sałatka z grillowana wołowina sos kolendrowo-limonkowy, piklowane warzywa, edamame

Dania główne

–,- Ryba na dziś

47,- Pierś z kurczaka zagrodowego w orientalnym sosie, warzywa stir-fry, groszek cukrowy, portobello, shimei, kuskus mograbieh

54,- Poddymiana pierś z kaczki, sos demi glacé na winie śliwkowym, lichi, ciastko batatowo-limonkowe

49,- Glazurowany boczek wieprzowy, sos wisniowo-kardamonowy, bao, sałatka z liściem betela i ziołami

57,- Wołowina, curry kokosowo imbirowe z jogurtem, sałatka z kiełkami fasoli mung, ryż jaśminowy

46,- Grzyb Kozia Broda, sos pomidorowy z mango, czarna soczewica, pak choi

42,- Zapiekanka w delikatnym cieście maślano-serkowym, wędzone tofu, kapusta pekińska, papryka, jack fruit, trawa cytrynowa

Deser

26,- Deser kadif z kremem limonkowo-kardamonowym, owoce

Brazylia

Czyli kuchnia podróży – czas na karnawał, a jak karnawał to Rio i Brazylia, kuchnia egzotyczna, odległa i bardzo mało znana.
 

Kojarzy się z churrasco czyli grillowanymi mięsami i owocami. Jak każdy z zakamarków nowego świata, Brazylia zawdzięcza swoją mieszankę smaków i tradycji kulinarnych połączeniom kultur europejskich, afrykańskich i indiańskich. Znajdziemy w niej również silne wpływy kuchni portugalskiej, holenderskiej i niemieckiej. Natomiast zróżnicowanie geograficzne i klimatyczne sprawia, że każdy region może pochwalić się innym wachlarzem smaków i aromatów.
 

W naszej kuchni staraliśmy się odkryć oryginalne smaki i stworzyć je na nowo po swojemu, wykorzystując dostępne składniki i sprowadzając kilka bardzo nietypowych jak olej donde, farofa i kilka innych obco brzmiących nazw.

Przystawki

43,- Krewetki panierowane w kokosie na salsie mango-ananas

37,- Sałaty z grillowana wołowina i chimichurri, oliwki kalamata, konfitowane pomidorki

–,- Brazylijska przystawka na dziś

Dania główne

59,- Filet z sandacza na sosie śmietanowo-winnym z suszonymi pomidorami, bazyliowa komosa ryżowa

47,- Kurczak w rumie ze słodko-kwaśną papryką duszoną w sosie z marakuji, czarny ryż, orzech brazylijski

54,- Poddymiona pierś z kaczki, sos anansowy na demiglace, purée z batata z kokosem, miechunka peruwiańska

67,- Udziec jagnięcy w sosie z pieczonych pomidorów z miętą i pieczoną polentą

57,- Feijoada” czyli czarna fasola z ozorem wołowym i wołowiną doprawiona suszonymi krewetkami z korzennymi przyprawami, pomarańcz i farofa kukurydziana

46,- Ziołowa abarà” czyli brazylijskie gołąbki” z mielonej fasoli czarne oczko”zawijanej w liście bananowca, wędzony ser ajurwedyjski, kolorowa salsa warzywna

44,- Ananasowa chakalaka z papryką i pomidorami, ciecierzyca, pomarańcz i polenta

Deser

26,- Grillowane mango ze złotym rumem brazylijskim i marakują, lody kokos marakuja

Kuchnia Staropolska

Czyli kuchnia podróży – na Święta każdy chce wrócić do siebie, dlatego grudniowa podróż jest bardziej podróżą w czasie. Cofamy się do czasów Królowej Marysieńki i jej odkrycia ziemniaka, aż po czasy ostatniego polskiego króla Poniatowskiego, który sprowadził na nasze stoły francuski styl. Nasze dania są inspirowane kuchnią staropolską, zarówno dworską jak i prostszą, bardziej plebejską.
 

Wykorzystujemy produkty emblematyczne dla naszych​„konfektów” jak grzyby, kasze, miody, orzechy, słodkowodne ryby, dziczyznę. Przypominamy jednocześnie o inspiracjach zachodnich dworskich kucharzy, które pojawiały się na staropolskich stołach.


Nie zapominamy o przyprawach, które z wdziękiem współtworzyły wraz ze smakiem kwaśnym i słodkim paletę gustów naszych przodków.

Przystawki

36,- Sałatka z wędzonym pstrągiem z gospodarstwa Zielenica na buraczanej paście ze świeżym chrzanem, marynowana dynia, jabłko

22,- Śledź opiekany marynowany w korzennych aromatach, chleb na zakwasie

24,- Pasztet z kaczki podany z marynowaną gruszką i chlebem

Dania główne

–,- Ryba dnia

64,- Pierś z perliczki podana z szafranowym ciastkiem z kaszy perłowej, sos demi-glacé i prażone kasztany

54,- Konfitowane udko z gęsi, marchewka glazurowana w pomarańczy z cynamonem i piklowana fioletowa marchew, pieczony ziemniak z ogniska

67,- Udziec jagnięcy​„na dziko” podany na wielkopolskiej drożdżowej pyzie z żurawiną

71,- Udziec z jelenia duszony w​„czarnym” sosie z suszonymi owocami podany na babce ziemniaczanej z berberysem

39,- Fasola wrzawska w sosie z pieczonej dyni ze śliwką i pieczonym pomidorem, seler naciowy, chleb na zakwasie

49,- Beet Wellington, czyli pieczeń z buraka z farszem borowikowym, zawinięta w maślane chrupiące ciasto

Deser

24,- Tradycyjny lwowski piernik na miodzie gryczanym, z orzechami włoskimi i laskowymi, podany z konfiturą pigwowo- różaną

Izrael

Czyli kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy w Izraelu, miejscu barwnym, kolorowym, pełnym smaków przenikających się kultur. To tam Europa spotyka się z Azją i Afryką oraz niesamowitym bogactwem ich historii, nic więc dziwnego, że kuchnia tego kraju jest tak żywiołowa.


Nasza podróż to połączenie smaków żydowskiej kuchni aszkenazyjskiej z północnowschodnich terenów Europy z ciekawymi inspiracjami kuchni sefardyjskich Żydów zamieszkujących kiedyś tereny północnej Afryki i jak zwykle nasze pomysły na wykorzystanie najbardziej znanych dań, sosów i składników które spotkać można na bazarach Jaffy, Jerozolimy i Tel Avivu. Zapraszamy do wspólnej zabawy.

Przystawki

34,- Sałatka z naszym serem labneh z kozim mlekiem podana z pieczonymi dynią i czerwoną cebulą, granatem, figami i ziołowym sosem zough i pitą

24,- Polędwica z dorsza w sosie hraimeh z wodą różaną podana z naszym chlebem rzemieślniczym

32,- Siekana wątróbka gęsia z sosem z owoców pigwowca, podana na naszej tostowanej chałce

Dania główne

–,- Ryba dnia

46,- Pierś z kurczaka zagrodowego marynowana w araku, fenkuł duszony w emulsji maślanej, świeża mandarynka, ryż cytrynowy z czarną soczewicą

54,- Konfitowane udko z gęsi podane z naszym​„czulentem” z liliową kapustą zapiekaną z fasolą wrzawską, ziemniaki w tłuszczu gęsim

67,- Udziec jagnięcy w sosie dyniowo-rokitnikowym na purée z karczochem jerozolimskim i pieczonym czosnkiem, olej z pestek dyni

59,- Wołowina w aromatycznym sosie śliwkowo-porowym podana na otwartym kibbe z bulguru, orzeszki pini

44,- Ziemniak faszerowany pieczarkami portobello z pieczonym pomidorem i serem feta, sos jogurtowo pomidorowy

39,- Bakłażan zapiekany podany z paprykowym piperade z kaparami i sumakiem, żółty ryż z rodzynkami i migdałami, sos tahini

Deser

22,- Ciastko orzechowo-migdałowe z pistacjami, miodem i wodą z kwiatu pomarańczy, krem franchipane

Indie

Kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy w Indiach, kolebce wielu kultur, religii i tradycji, w tym także kulinarnych. Spotkamy tu wyznawców islamu, buddyzmu, dżinizmu oraz hinduizmu — największej religii na Półwyspie Indyjskim. Ten ostatni miał największy wpływ na sposób odżywiania się w tym regionie. 


Arabskie karawany, odkąd odkryły bogactwo przypraw i innych produktów z Azji były tam stałymi gośćmi. Niektórzy podróżnicy tylko ubogacali tym swoją arabska kulturę, inni zostali tam na stałe i wzbogacili Indie. Nie dziwcie się więc Drodzy Goście, że nasze dania są tak niedosłowne i nie zawsze przypominają te, które znacie z indyjskich kuchni.


Kontynuujemy naszą zabawę ze smakiem, podróżujemy i łączymy nasze doświadczenia z kulturą, którą odkrywamy wraz z Wami!

Przystawki

24,- Samosy z farszem z ziemniaków z zielonym groszkiem i sosem mango-chilli

16,- Przystawka dnia

48,- Sałatka z krewetkami w sosie kokosowo limonkowym z chilli ziołami na ryżu z warzywami

Dania główne

–,- Ryba dnia

46,- Butter chicken – pierś z kurczaka zagrodowego w delikatnym pomidorowym sosie z orzechami nerkowca i żółtym kuskusem mograbieh

49,- Poddymiona kaczka Tharavu, z ciemnym sosem masala, tamaryndowo-cynamonowym i gniecionym ziemniakiem ras el hanut, sałatka z mango

67,- Jagnięcina Rogan Josh ze słodko kwaśną sałatką z dyni z daktylami i tamaryndem, pieczywo z czarnuszką

59,- Wołowina w jogurtowo -kokosowym sosie korma, na ryżu basmati

49,- Makhani dal – czarna soczewica z serem ajurwedyjskim z gospodarstwa „ Sosnowe Wzgórza” w maślano pomidorowym sosie z chlebkiem nan

36,- Pieczony marynowany kalafior z kuminowym purée z czarnuszką i zimnym sosem jogurtowoziołowym

Deser

22,- Deser mango z kremem waniliowym, ciasteczkiem kadif i pudrem z hibiskusa

Francja

Czyli kuchnia podróży – w tym miesiącu jesteśmy we Francji, której kuchnia to ogromne bogactwo regionów, echo lat kolonizacji i jednocześnie ogromne kontrasty. Ponad 100 lat obecności Francuskiej Republiki w Maghrebie odmieniło kuchnię obu stron. 


Tym razem nie skupimy się w naszej karcie na wpływach obu kuchni, lecz na wspólnych ulubionych smakach i klasykach kuchni tzw. pieds noirs, czyli Francuzów urodzonych w Algierii, Maroko i Tunezji. Mieszkając w Afryce tęsknili za Francją, a teraz mieszkając we Francji z nostalgią wspominają kraje Maghrebu. Nie bez powodu merguezy i kuskus od lat znajdują się na liście ulubionych dań Francuzów. Rzeczywiście jednak Francuzi przy całym swym uwielbieniu dla sztuki kulinarnej mają na stole praktycznie wszystko co jada się w Europie. W Alzacji i Lotaryngii tłuste dania z kapusty, w Prowansji kuchnie śródziemnomorską, W Baskonii i Rousillon zapożyczenia z Hiszpanii, a na północy omułki i piwo stylizowane na Belgijskim.


Do tego mnóstwo własnych specjałów, takich jak escargot Bourguignon, gaskońskie Confit, Burgundzką wołowinę, żabie udka czy langwedockie Cassoulet. Setki serów, kilka mórz pełnych ryb i Paryż z całym swoim bzikiem na punkcie gotowania oraz sztuką restauracyjną. Francja to przy tym kultywowana od wieków tradycja przyrządzania bogatych, mięsnych obiadów jak coq au vin, jakich nie ma nigdzie indziej na świecie.

Przystawki

24,- Escargot bourguignon -czyli ślimaki zapiekane w maśle czosnkowo pietruszkowym

19,- Żabie udka z sosem aioli i zieloną tapioką

34,- Sałatka nicejska z tuńczykiem, oliwki kalamata, jajo marynowane ras el hanut, pomidorki konfitowane, owoce kaparowca

37,- Sałatka z grzanką i kozim zapiekanym buche, figa, granat, orzechy i sos miodowo musztardowy

Dania główne

–,- Ryba dnia

44,- Coq au vin, kurczak w sosie winnym, gratin cukiniowo ziemniaczany

49,- Canard a l’orange – kaczka w sosie pomarańczowym, kardamonowe purée z batata, karmelizowana rzymska sałata

67,- Jagnięcina w sosie z oliwek – tapenada, aligot czyli purée pietruszkowo czosnkowe z serem, ogórek rozmarynowy

59,- Wołowina po burgundzku z leśnymi grzybami i marynowaną cebulką, pangratatto pietruszkowe

39,- Wegańskie cassoulet na fasoli z dynią, suszoną śliwką i wędzonym tofu, oliwa pietruszkowa, fenkuł, nasza bagietka

42,- Tarta prowansalska ratatouille, sałatka

Deser

22,- Tarte tatin w naszej wersji z kadif, lody waniliowe, orzechy włoskie

Argentyna

Kto choć trochę zna kuchnię Argentyny myśli grill. Tam nazywa się to Asador i nie tylko pierwsza litera łączy pieczenie dużych kawałków mięs na ogniu z kulturą arabską. W krajach arabskich ta sama czynność nazywa się Meshoui.


Maurowie, a właściwie Moryskowie, wypędzeni z Hiszpanii zaimplantowali tę technikę w południowej Ameryce dołączając do Hiszpanów, Kreolów i innych mniejszości pod koniec XVIw.


Odmienność i bogactwo produktów umożliwia Argentyńczykom komponowanie bardzo bogatych w składniki dań, jednak kuchnia tego wielkiego kraju skupia się na mięsie oraz — w rejonach wzdłuż wybrzeża — na rybach i owocach morza.


Nasza przygoda z sierpniową kartą to jak zwykle wariacje i interpretacje, jednak oparte na recepturach rozpoznawalnych dla podróżników oraz na najbardziej typowych składnikach takich jak kukurydza, quinoa, ziemniaki, bataty i oczywiście wino Malbec będące podstawowym szczepem Argentyny.

Przystawki

16,- Ceviche z tuńczyka z leche de tigre i batatem

45,- Krewetki z chili i czosnkiem, sałaty, limonka, mango

16,- Pieczone empanadas ze szpinakiem, komosą ryżową i serem solankowym

31,- Sałatka z grillowaną wołowiną i chimichurri, oliwki kalamata, konfitowane pomidory

Dania główne

54,- Stek z kalmara z chimichurri, czarna soczewica, słodko kwaśna papryka

44,- Kurczak zagrodowy, chorizo, cydr, quinoa, melon miętowy

49,- Kaczka poddymiona, sos morelowy, ciastko z batata, tapioka

74,- Kotleciki jagnięce z kostką z grilla, pieczony pomidor z pietruszką i parmezanem, ziemniaczane purée

56,- Wołowina w sosie malbec, pieczona polenta, sałatka z fasolki szparagowej

38,- Warzywna​„carbonada criolla” z kukurydzą, papryką, ser owczy, kuskus mograbieh

42,- Pastel de papa, czyli ciastko ziemniaczane z bakłażanem i boczniakami

Deser

22,- Kadaif, serniczek dulce de leche, pistacje, limonka

Hiszpania

Po arabsku mówi się al.-fath- otwarcie, w Europie conquista – podbój. Niezależnie od semantyki, wielu rzeczy nie było w Hiszpanii przed 711 rokiem: 


Ryżu, cytryn, pomarańczy, cukru, pieprzu, czosnku, bakłażanów, ciecierzycy, soczewicy, brzoskwiń, moreli, fig, pigwy, granatów, suszonych owoców, szafranu, kolendry, migdałów, miodu i cynamonu, karczochów, dyni, marchwi, ogórków, cebuli, szpinaku, bazylii, tymianku, sezamu, kminu, większości jednogarnkowych potraw i gęstych zup.


Jak wyglądałaby kuchnia hiszpańska bez paeli, gazpacho, churros i dulce de lece? Na szczęście nie musimy się o tym przekonywać a zatem korzystamy z bogactwa smaków i przedstawiamy nasz pomysł na Hiszpańskie smaki.

Przystawki

16,- Croquetas de jamon, klasyczne tapas, z szynka długodojrzewającą

45,- Czosnkowo pietruszkowe krewety Black Tiger grillowane w całości i podane na

sałatach

27,- Orzeźwiająca sałatka tabule na bulgurze, z dużą ilością świeżej pietruszki i mięty

oraz pomidorem, ogórkiem oliwkami i czerwoną cebulą

16,- Śledź escabeche z tymiankiem i rozmarynem, pan con tomate

Dania główne

59,- Kulbin na sezamowym czarnym ryżu, sałatka z wodorostów,limonka

43,- Kurczak, fideos z bulgurem, czosnek, suszone pomidory, bakłażan

49,- Kaczka z sałatką arganową i pomarańczami, czarny ryż, migas , czyli chrupiący

chleb

67,- Jagnięcina podana na tortilla de patatas, z karmelizowaną cebulą w miodzie z

brandy

56,- Wołowina w stylu rabo de toro” na zapiekanym ryżu z ciecierzycą, berberysem i

morelami

41,- Empanada z pomidorami i koprem włoskim, zielone oliwki i sałatką

38,- Samfaina, czyli hiszpańskie ratatouille, z naszą wersją patatas bravas, ser owczy

Deser

22,- Kadaif, migdałowy krem frangipane z kwiatem pomarańczy, świeże owoce

Italia

W naszym pierwszym miesiącu ITALIA — w hołdzie goszczącej przez 16 lat pod naszym dzisiejszym adresem restauracji La Fortuna, ostatnio Osterii Fino. Malika Jako kuchnia północnej Afryki i Bliskiego Wschodu w czerwcu staje się częścią tej historii.


Arabowie mieli ogromny wpływ na rozwój średniowiecznej kultury europejskiej, Włochy natomiast stały się jej porte paroles”. Wenecja jako pierwszy importer bakłażanów, szpinaku, migdałów, cukru i przede wszystkim przypraw. Lombardia, jako miejsce w którym uprawa ryżu jest największą do dziś w całej Europie, Sycylia i Sardynia skąd pochodzą najwspanialsze cytrusy, a także pszenica durum.


Historia mówi, że gdyby nie Maurowie nie byłoby we Włoszech ani risotta, ani makaronu. Wszystko to okraszone szafranem, kandyzowanymi owocami, granatem i wodą różaną.

Przystawki

22,- Panzanella, sałatka z pomidorami, bazylią, i grzankami, kremowy ser stracciatella

32,- Sałatka ze stekiem z kalmara, fenkuł, dressing rabarbarowy

16,- Śledź opiekany, marynowany orentalnie z szafranem i chlebem

16,- Arancini- smażone ryżowe kulki z mozzarellą, ragu warzywne 

Dania główne

54,- Sandacz, sos kaparowy i młode ziemniaki z pietruszką i groszkiem

49,- Poddymiona kaczka, gratin z bakłażanem, dżem z pomidorów i moreli z kwiatem pomarańczy

53,- Wołowina w ragu anyżowo pomidorowym arancini z mozzarellą

41,- Kurczak zagrodowy picatta, sos maślano cytrynowy z kaparami i pietruszką, naszego wyrobu pasta fresca

67,- Jagnięcina, otwarte pieczone kibbe z polentą, sos winny, bazylia, mięta, sałatka ziołowa

41,- Risotto szafranowe z faszerowanymi ricottą kwiatami cukinii lub szparagami (w zależności od dostępności)

36,- Spaghetti z cukinii i marchewki, caponata, ser owczy

Deser

22,- Kadafiya Cassata z pistacjami i mascarpone, ricotta z kandyzowanymi

owocami, lody cytrynowe

HomeŚniadaniaMenuPiekarniaMenu PodróżeKontaktwebsite © jjmh.pl

Zapraszamy!

  1. Restau­ra­cja Malika

    1. Poniedziałak-Wtorek Zamknięte
    2. Środa-Piątek 12:00 — 23:00
    3. Sobota 9:00 — 23:00
    4. Niedziela 9:00 — 21:00
  2. Śniadania

    1. Sobota-Niedziela 9:00 — 12:00
  3. Armii Krajowej 91
    81 – 395 Gdynia
  4. Pytania

    manager@​malika.​pl
  5. Kontakt
    +48 583 520 008
ŚniadaniaMenuPiekarniaMenu PodróżeKontakt